Gemenskap, självständighet och livsglädje
En meningsfull sysselsättning bidrar till gemenskap, självständighet och livsglädje. Mjölby kommun bygger vägar till arbete och utbildning för att stödja personer som av olika anledningar står utanför arbetsmarknaden. När fler kommer i arbete och egen försörjning bidrar det välmående för både individen och samhället.
Feriearbete för unga
Sommarjobb är ett bra sätt för unga att testa på arbetslivet, skaffa sig värdefulla erfarenheter och samtidigt tjäna egna pengar.
Feriearbete för unga
Sommarjobb är ett bra sätt för unga att testa på arbetslivet, skaffa sig värdefulla erfarenheter och samtidigt tjäna egna pengar.
Mjölby kommun erbjuder feriearbete för att ge ungdomar en inblick i arbetslivet, få arbetslivserfarenheter och en orientering i olika yrken. Feriearbete ger också ungdomarna en möjlighet att lära känna Mjölby kommun som arbetsgivare.
Möjligheten att söka sommarjobb inom Mjölby kommun erbjuds ungdomar som är 16 och 17 år gamla och bor i kommunen. De som antas till en ferieplats får arbeta 60 timmar under tre veckor.
Att kunna erbjuda ungdomar sommarjobb i kommunens förvaltningar är fantastiskt.
”Normalt brukar kommunen kunna erbjuda omkring hundra platser, men i och med pandemin kunde vi tyvärr inte erbjuda lika många i år” säger arbetskonsulent Lisbeth Ringman. ”Men trots covid-19 kunde vi erbjuda 53 ungdomar sommarjobb i kommunens förvaltningar, det kändes fantastiskt.”
Utöver arbete ute i kommunens olika förvaltningar kan ungdomar arbeta som ledare på olika träningsläger i kommunen. Tyvärr ställdes dessa läger in 2020 på grund av covid-19.
Medarbetare på enheten arbete och integration samordnar alla ferieplatser i kommunen och ser till att ungdomarna får goda förutsättningar genom stöttande handledare, introduktion och trygga arbetsförhållanden. Alla feriearbetare och handledare får även fylla i en utvärdering efter avslutad ferieperiod för att fånga upp vad som fungerat bra och mindre bra för att ständigt förbättra upplägget för sommarjobb.
”Vi får in positiva svar från våra ungdomar och från våra duktiga handledare som gör ett superviktigt jobb när de ställer upp och tar emot ungdomar” säger Lisbeth. ”Tidigare har vi haft mycket blanketter och information på papper, men i år har vi lagt det mesta på vår hemsida. Nu skickar de verksamheter som kan erbjuda ferieplatser in det digitalt, all information ungdomarna och handledarna behöver inför feriearbetet finns på hemsidan och även utvärderingarna görs nu digitalt.”
Extratjänster - en givande väg ut i arbetslivet
Extratjänster - en givande väg ut i arbetslivet
Extratjänster är en win-win-åtgärd där en arbetssökande får komma ut i arbetslivet och kommunen säkerställer kompetensförsörjningen på sikt.
Extratjänst är en arbetsmarknadspolitisk insats för de som behöver hjälp att komma in på arbetsmarknaden. De sökande ska ha varit arbetslösa en längre tid, eller vara nyanlända i Sverige. De arbetsplatser som erbjuds är inom offentlig sektor med målet att den arbetssökande ska goda erfarenheter och på sikt erhålla en ordinarie anställning.
”Vi har god samverkan inom kommunen för att hitta arbetsplatser som ger bra erfarenheter och skapar goda förutsättningar för personer att komma ut i arbetslivet.” säger arbetsmarknadskoordinator Åsa Nagy.
En extratjänst kan kombineras med kompetenshöjande insatser inom områden som är relevanta för tjänsten.
”Genom arbetslivserfarenhet och ökad kunskap inom ett yrkesområde kan nyfikenhet och lust väckas att välja detta yrke i framtiden.” avslutar Åsa.
Samarbete med privata företag
Samarbete med privata företag
Att tillhöra en gemenskap och dessutom känna att det man gör har betydelse är viktigt för alla människor. Genom samarbete med olika företag och verksamheter kan personer med funktionsnedsättning få möjlighet att ha sin dagliga verksamhet på en extern arbetsplats.
Personer med en funktionsnedsättning som gör det svårt att få ett arbete på den reguljära arbetsmarknaden kan ansöka om daglig verksamhet för att få sysselsättning. Den dagliga verksamheten ska sträva efter att likna ett vanligt arbete. Arbetsuppgifterna på daglig verksamhet är anpassade efter personens intressen, behov och förutsättningar.
”Vårt mål är att skapa en utvecklande, stimulerande och meningsfullt arbete för personer med funktionsnedsättning.” säger Camilla Gustafsson som är koordinator inom vår LSS-verksamhet.
Enskild företagsplats
Mjölby kommun samarbetar med olika företag som gör det möjligt att söka så kallad enskild företagsplats som daglig verksamhet. På företaget får personen en utsedd handledare som stöttar och hjälper till i arbetet. Tack vare det goda samarbetet med olika företag i kommunen får personer inom daglig verksamhet meningsfulla arbetsuppgifter, de får vara en del av ett sammanhang samt skaffa sig erfarenheter. Företagen i sin tur bidrar med ett socialt ansvar och får på köpet en fantastisk medarbetare .
”När det uppkommer en önskan om enskild företagsplats görs en bedömning att personen kan utföra arbetsuppgifter självständigt med stöd av sin handledare och sina arbetskamrater.” berättar Camilla. ”Vi försöker sedan hitta ett arbete som utgår från personens önskemål, intressen och behov samt att arbetsuppgifterna gynnar personens framtida utveckling.”
Kommunens koordinator är kontaktperson gentemot företaget och följer med vid uppstarten av en ny företagsplats och kommer ut och stöttar arbetsplatsen vid behov.
”De samarbeten vi har med företag kring enskilda företagsplatser fungerar väldigt bra, de uppvisar ett stort engagemang och inkluderar deltagaren i verksamheten” säger Camilla.
Idag har kommunen många olika enskilda företagsplatser, bland annat på restaurang, i blomsteraffär, på lager, i skolkök och inom olika idrottsföreningar.
”Vi har ett samarbete med Mantorptravet där vi får vara en del av deras verksamhet och hjälps åt med handledarskapet. Där kan vi erbjuda en stor variation av arbetsuppgifter och de som arbetar där får möjlighet att prova på många olika moment.” säger Camilla. ”Vi har även startat upp Citygruppen som bygger på samarbete med flera företagare i city. De som är med i Citygruppen håller rent och fint i Mjölby city.”
Språkträning och praktik
Språkträning och praktik
För att lära sig ett nytt språk behöver man språkträning och för att komma in på arbetsmarknaden behöver man arbetslivserfarenhet. Mjölby kommun arbetar med flera olika arbetsmarknadsinsatser för att hjälpa nya medborgare till egen försörjning, komma närmare arbetsmarknaden och lära sig svenska.
Tyvärr är ofta svenska språket ett hinder för personer som flyttar till Sverige, många yrken kräver nämligen att man kan prata svenska. Det finns många kompetenta och engagerade nysvenskar som inte kommer in i det svenska samhället på grund av just språkbrister.
Café Norrgården är en av kommunens egna verksamheter där vi kan erbjuda olika former av arbetsträning och språkpraktik. Nour är en av de som arbetar på Café Norrgården samtidigt som hon får träna svenska och lär känna nya vänner.
Komfix
Under året har enheten arbete och integration byggt upp en ny verksamhet för att lotsa språksvaga ut i sysselsättning, en verksamhet vi kallar Komfix.
Via kommunens olika förvaltningar identifieras arbetsuppgifter som inte kräver så mycket kunskap i svenska språket, men avlastar kommunens medarbetare. Det kan exempelvis handla om vaktmästeriuppdrag. Genom Komfix kan kommunen erbjuda praktik, arbetsträning och olika anställningsformer till personer som vill lära sig svenska. Att träna svenska i vardagen, samtidigt som man utför meningsfulla arbetsuppgifter, är ett effektivt och roligt sätt att lära sig ett nytt språk och komma in i samhället.