En kultur som främjar nytänkande och lärande
Omsorgs- och socialförvaltningen har en öppen och tillåtande jobbkultur där vi ser alla medarbetare som möjliggörare. Vi vågar tänka högt och fritt. Vi utbyter tankar, idéer och erfarenheter. Vi testar, utmanar och lär.
Trygghet i vardagen är vår drivkraft. Vi utgår från medborgarnas behov. På ett innovativt sätt ser vi möjligheter i de utmaningar vi ställs inför. Vi anpassar oss och vår verksamhet efter vår omvärld och framtid. Vi är schyssta, engagerade och modiga lagspelare som tillsammans tar verksamheten till nya nivåer.
Modiga
Modiga
Hur skapar du trygghet i vardagen för våra medborgare?
Tillsammans med mina kollegor möjliggör jag att våra medborgare kan bo kvar hemma längre på ett tryggt och säkert sätt. Mitt uppdrag som bemanningsplanerare är att se till att våra kunder får de hemtjänstinsatser de behöver för en fungerande vardag och en god levnadsstandard. Våra insatser skapar även trygghet för anhöriga då de vet att deras närstående får den hjälp och tillsyn de behöver.
Hur har ni tänkt nytt och samverkat under året?
Pandemin skapade självklart oro hos våra kunder och många ville säga upp hemtjänstinsatser för att undvika kontakt med personal. Vi var snabba att erbjuda telefonsamtal istället för fysiska besök och började titta på lösningar för att även kunna erbjuda videosamtal. I samråd med oss har även anhöriga ställt upp så att våra kunder har kunnat minska sina hemtjänstinsatser under pandemin.
Vår hemtjänstpersonal har haft god skyddsutrustning så de som behövt stöd och hjälp fysiskt har fått det på ett tryggt och säkert sätt, precis som vanligt.
Tillsammans med biståndshandläggare, hemtjänstpersonal och anhöriga har vi fått tänka nytt, omvärdera lösningar och planera om för att ständigt anpassa våra insatser efter kundens behov och den situation vi befinner oss i. Pandemin har varit en prövning för oss alla, men jag känner att vi har en bättre teamkänsla idag. Genom gott samarbete och öppen kommunikation förstår vi varandra bättre nu, något vi tar med oss framåt.
Amanda Segerberg, bemanningsplanerare
Schyssta
Schyssta
Hur skapar du trygghet i vardagen för våra medborgare?
Alla föds med olika förutsättningar i livet. Mitt mål som socialsekreterare är att skapa trygghet och förståelse för alla medborgare och ge det stöd som behövs för att alla ska ha möjlighet att leva ett värdigt liv. För oss inom socialtjänsten är det viktigt att vara synliga och tillgängliga och våga fråga och agera när det finns misstanke om oro hos en medborgare.
I första hand försöker jag hjälpa barn, unga och föräldrar som har det svårt att synliggöra och ta vara på sina egna resurser för att få livet att fungera. Vid behov ser jag till att de får stödinsatser från kommunen för att få ordning på det som är svårt i livet.
Som ny i förvaltningen, hur upplever du jobbkulturen?
Att komma till en ny arbetsplats under en pandemi är såklart utmanande. Dels att komma in i arbetsgruppen och dels att kunna bolla frågor med kollegor när vi är många som arbetar på distans. Men våra lyhörda och flexibla ledare har möjliggjort en god arbetsmiljö trots distansarbete. Vi har alla kunnat utföra vårt arbete på ett bra sätt, vi har bara fått tänka nytt och hitta lösningar. Jag känner en riktigt god samhörighet trots en annorlunda start på min nya arbetsplats.
En stor omställning har varit att inte ha fysiska möten med mina klienter. Men tack vare digitaliseringen har vi kunnat ha digitala möten, även om det ibland är oroande att vi verkligen förstår varandra när vi bara ses digitalt. Jag har varit extra noga med informationen vid digitala möten för att undvika missförstånd. Vi har ”lite” tvingats att arbeta mer digitalt och det har varit lärorikt och effektiviserat mitt arbete.
Jag har haft en oro för kommunens invånare då det varit extra svårt att uppmärksamma deras sociala situation och svårigheter. Men tack vare uppmärksamma medarbetare och ett gott samarbete mellan kommunens alla verksamheter har vi kunnat fånga upp personer som inte mår bra. Jag tror faktiskt pandemin har gett oss ett ännu starkare samarbete.
Jag är stolt över min nya arbetsplats, att vi tillsammans hittar lösningar. Men jag längtar efter att kunna arbeta på plats och fysiskt träffa både medarbetare och klienter.
Emma Bergeling, socialsekreterare
Engerade
Engerade
Hur skapar du trygghet i vardagen för våra medborgare?
Jag arbetar för ett demensvänligare samhälle och att öka kunskapen hos våra medborgare kring kognitiva sjukdomar. När livslängden ökar och vi blir fler äldre förväntas även antalet personer med demenssjukdom öka snabbt. Målet är att skapa ett samhälle som underlättar livet och är tryggt för personer med demenssjukdom.
Som kommunens sakkunniga inom demensområdet finns jag att tillgå med frågor och funderingar gällande kognitiva sjukdomar och allt som kommer med det. Jag stöttar och utbildar medarbetare inom kommunen men hjälper även enskilda individer och familjer.
Vad tar du med dig från det här året?
Mycket av mitt arbete handlar om att träffa människor, sprida kunskap, hålla i utbildningar och berätta hur jag kan bidra till utveckling. Det blev såklart svårt när vi ska undvika fysiska möten. Men jag har fått hitta lösningar genom digitala möten och föreläsningar, något som absolut kan vara ett bra alternativ även i framtiden. Det här året har jag verkligen fått tänka om och prova nytt, jag har blivit mer kreativ och lösningsfokuserad.
Mindre resor och möten gör att jag hunnit med mycket planering och är redo att ge mig ut i verksamheterna så fort det är möjligt igen.
Anna Bodén, demenssjuksköterska