Lokaler anpassade för verksamheternas behov
En växande kommun med stora visioner kräver ett strategiskt, långsiktigt och hållbart arbete kring lokalfrågor.
Lokaler anpassade för verksamheternas behov
En växande kommun med stora visioner kräver ett strategiskt, långsiktigt och hållbart arbete kring lokalfrågor.
Förvaltningen har ständiga behov av utveckling och anpassningar av sina verksamhetslokaler för att skapa goda förutsättningar för både kunder och medarbetare.
”Det pågår hela tiden olika projekt kring våra lokaler för att skapa de bästa förutsättningarna för våra verksamheter” säger Håkan Davidzon som är utvecklingsledare för verksamhetslokaler inom omsorgs- och socialförvaltningen.
Förvaltningen har idag 50 000 kvadratmeter verksamhetslokaler som hyrs av kommunen och 5 500 kvadratmeter som hyrs av externa hyresvärdar. Dessutom hyr förvaltningen cirka 30 lägenheter genom olika former av sociala kontrakt.
”Lokalanpassningar, ny- och ombyggnationer, översiktsplaner och budgetprocesser. Arbetet med lokalfrågor är omfattande för att vi ska skapa en bra och trygg arbetsmiljö på ett resurseffektivt sätt.”
Under det gångna året har kommunen bland annat byggt nya lokaler för vår IFO-verksamhet, byggt ett nytt bårhus samt satt igång bygget av två nya gruppbostäder för vår LSS-verksamhet.
Trygg och säker
Trygghet och säkerhet har stort fokus när det kommer till verksamhetslokaler inom omsorgs- och socialförvaltningen.
”Ett exempel på säkerhetslösning är olika former av trygghetslarm som används av både kunder och medarbetare. Sedan handlar det om lås- och larmlösningar, brandskydd och att lokalerna har säkra utrymningsvägar.”
Håkan är förvaltningens representant i kommunens strategiska nätverk Trygghet och säkerhet som samverkar för att nå kommunmålet om en tryggare och säkrare kommun. Håkan hanterar även ärenden mot Miljökontoret som rör hälsoskydd och livsmedelshantering.
”Vi har en verksamhet där vi rör oss mycket mellan olika verksamheter så trygga fordon är också viktigt. I min roll samordnar jag förvaltningens behov av leasingbilar. Under året förseddes alla våra bilar med alkolås för är att bidra till en säkrare arbetsmiljö och trafiksituation. ”
Pandemin breddade Håkans arbete med säkerhet genom att han arbetade med anskaffande och fördelning av skyddsmaterial i kommunen.
”Skyddsutrustning har varit en viktig och stor fråga i år. Vi har under året införskaffat, förvarat och distribuerat cirka 1,2 miljoner munskydd, 1 miljon handskar samt 7 000 visir” berättar Håkan.
Omvärldsbevaka och samverka
Ny teknik, nya verksamhetsbehov och nya regler gör att det är viktigt att hela tiden ha örat mot marken för att veta vad som händer i branschen och lyssna in verksamheternas och medborgarnas behov.
”Vi är en kommun som ökar i antalet invånare och förvaltningen har höga målsättningar kring att våra medborgare ska kunna leva ett självständigt och tryggt liv. För att skapa goda förutsättningar att uppfylla dessa mål är samverkan viktigt” säger Håkan. ”Jag har många nätverk och samarbeten internt, men även med externa fastighetsägare och andra intressenter i de olika projekt jag är delaktig i.”
”Det är fantastiskt roligt att tillsammans med andra skapa goda förutsättningar för dem vi finns till för” avslutar Håkan.
En förvaltning – flera verksamheter och lokaler
Omsorgs- och socialförvaltningens verksamhetslokaler runt om i Mjölby kommun.
Några av förvaltningens nybyggda lokaler
Boende för äldre med trygghet och gemenskap
Boende för äldre med trygghet och gemenskap
Mjölby kommuns fjärde trygghetsboende öppnade för inflyttning i december. Ett boendekoncept som skapar trygghet och livsglädje för äldre personer.
Mjölby kommun har tillsammans med Bostadsbolaget skapat ett unikt boendekoncept för alla kommunens invånare som är 65 år och äldre. Ett boende där det arbetar en trygghetsvärd för att främja sociala aktiviteter.
Vifolka i Mantorp
Det senaste trygghetsboendet är Vifolka i Mantorp som består av 28 lägenheter och har en gemensamhetslokal med tv-rum, ett rymligt kök och en stor ljus matsal. Intill entrén finns en gemensam uteplats.
”Lokalerna är utformade för att skapa goda förutsättningar för sociala aktiviteter och att umgås med sina grannar.” berättar Karolina Sköldestig som är trygghetsvärd på Vifolka trygghetsboende. ”Vi trygghetsvärdar är på plats vid utsatta tider. Vår viktigaste roll är att, på hyresgästernas förfrågan och initiativ, skapa aktiviteter och andra typer av sociala arrangemang för de boende i huset.”
Trygghetsvärdarna har ett salutogent synsätt i sitt arbete, det handlar om att fokusera på det friska, att stärka den enskildes känsla av sammanhang och mening. Det salutogena perspektivet innebär att man betonar hälsobringande faktorer, det som gör att människor mår bra.
”Då vi öppnade under pandemin blev inte uppstarten riktigt som vi tänkt. Men vi har anpassat verksamheten efter folkhälsomyndighetens råd. Vi trygghetsvärdar finns som ett socialt stöd och följer gärna med på dagliga promenader. Det sociala sammanhanget är enormt viktigt i dessa tider och att fortfarande känna en gemenskap och meningsfullhet.” avslutar Karolina.
Ett tryggt och välkomnande socialkontor
Ett tryggt och välkomnande socialkontor
I februari invigdes socialtjänstens nya lokaler i Gallerian i Mjölby centrum. Helt nybyggda lokaler anpassade för verksamhetens medarbetare och kunder.
I de nya lokalerna sitter individ- och familjeomsorgens myndighetsutövande verksamhet vilka är cirka 40 medarbetare.
“Nu är det lätt för våra klienter att hitta hit och få ett tryggt och välkomnande bemötande.” säger Evelina Karlsson som är enhetschef för utredning, äldre och funktionsnedsatta. ”Vi satt tidigare i Stadshuset källarplan och de lokalerna var inte ändamålsenliga för de behov vi har kring säkerhet och arbetsmiljö. Vi trivs så bra nu på vår nya arbetsplats. ”
Trygghet i fokus
Säkerhetsfrågan var viktig i planeringen av de nya lokalerna.
”Vi behöver ha säkra besöksrum som ger möjlighet till flera utrymningsvägar vid hot och våld. Vi måste också ha säkra in- och utgångar för både personal och kunder.” berättar Evelina. ”Tidigare hade vi inte mycket till reception och väntrum att tala om, men nu har vi en både välkomnande och trygg mottagning.”
Fokus i utformningen av besöksrummen var först och främst på trygghet och säkerhet, men även att de skulle vara anpassade för olika typer av möten. Idag har medarbetarna tillgång till stora konferensrum för nätverks- och samverkansmöten samt mindre rum med fåtöljer för samtal mellan ett par personer. Möblerna i rummen är stilrena och funktionella. Mötesrummen är utrustade med white-boards för att skapa delaktighet vid möten och vissa rum är har modern teknik för att kunna ha väl fungerande videokonferenser.
”Ett rum är anpassat för möten med barn. Där har vi färger, motiv, möbler och leksaker som gör att barnen känner sig trygga och välkomnade när de kommer till oss.” berättar Maria Wingmo som är enhetschef för utredning, barn, unga och vuxna.
God arbetsmiljö utifrån medarbetarnas behov
Redan tidigt i planeringsfasen av de nya lokalerna involverades medarbetarna för att tillsammans se över behov och önskemål.
”Vi har lyssnat in våra medarbetare och tagit hänsyn till tekniska och praktiska förutsättningar när vi utformat lokalerna.” säger Maria. ” Resultatet har blivit en ökad trivsel och upplevelse av en god fysisk arbetsmiljö.”
Lokalerna är ljusa, öppna och rena.
”För att skapa så god luftkvalité som möjligt har vi minimerat mängden växter och textilier.” berättar Evelina. ”Vi arbetar även med ”clean desk” för att vi ska kunna vara flexibla och använda varandras kontorsutrymmen. För att än mer minimera användandet av arbetsmaterial i pappersform måste vi fortsätta arbeta för mer digitala arbetssätt, något som ständigt pågår.”
”Våra medarbetare bidrog även till en väldigt smidig flytt genom att vi satte ihop en arbetsgrupp som ansvarade för logistiken. Det var ett omfattande arbete att flytta hela verksamheten och deras insats underlättade väldigt mycket” avslutar Maria.
Eget boende för unga med möjlighet till social samvaro
Eget boende för unga med möjlighet till social samvaro
Sörby är kommunens nyaste gruppbostad som stod klar för inflyttning i januari 2020. Lägenheterna är toppmoderna och har var sin egen uteplats. Boendet har även stora och generösa utrymmen för möjlighet till social samvaro.
Gruppbostäder är för personer med funktionsnedsättningar som behöver mycket stöd och hjälp, på gruppboenden finns personal tillgänglig dygnet runt. De boende ha egna lägenheter, men även tillgång till gemensamt kök och sällskapsutrymmen.
Sörby gruppbostad
På det nya gruppboendet Sörby bor sex personer. De flesta är ungdomar som flyttat från föräldrahemmet till sitt första egna boende.
”Här trivdes ungdomarna från start, det har blivit en fin början på deras självständiga liv.” berättar Petra Roth som arbetar på Sörby.
”Vi lägger stor vikt vid varje individs behov och intressen. Vi försöker stötta och pusha ungdomarna att klara av mycket själva, för att göra dem redo för ett så självständigt liv som möjligt.” säger Jesper Wärme om också arbetar som stödassistent på Sörby.
Varje boende har en egen kontaktperson för att hålla kontakt med gode män, anhöriga och andra närstående.