Vi testar, vi utmanar och vi lär
Vi är schyssta och engagerade lagspelare som tar ansvar och utvecklar. Tillsammans skapar vi en positiv jobbkultur. Vi testar och utmanar. Vi tänker nytt och tar verksamheten till nya nivåer. Vår gemensamma målbild är att skapa bra välfärdstjänster för alla. Det kräver kunskap, engagemang och mod.
Strukturerat arbete har skapat stark team-känsla
Genom långsiktigt och strukturerat arbete har medarbetare tillsammans skapat en arbetsplats där de upplever både ökad trivsel och ökat engagemang.
Strukturerat arbete har skapat stark team-känsla
Genom långsiktigt och strukturerat arbete har medarbetare tillsammans skapat en arbetsplats där de upplever både ökad trivsel och ökat engagemang.
Efter två års arbete har medarbetarna på utredningsenheten äldre och funktionsnedsatta signerat en gemensam överenskommelse kring sin organisatoriska och sociala arbetsmiljö. Genom ett verktyg som kallas Teamplattform har de diskuterat bland annat roller, arbetsuppgifter och spelregler. De har tillsammans satt tydliga mål och tagit fram aktiviteter för att uppnå dem.
Utredningsenheten äldre och funktionsnedsatta är en enhet uppdelad i två arbetsgrupper. Medarbetarna upplevde tidigare att det fanns grupperingar inom enheten vilket gjorde det svårt att samarbeta.
”När jag började som chef för enheten märkte jag att det fanns medarbetare som inte mådde så bra och det fanns missnöje på flera olika sätt” berättar Evelina Karlsson som är enhetschef för gruppen. ”Jag förstod att den psykosociala arbetsmiljön var eftersatt och bestämde mig tidigt för att vi skulle arbeta med detta. Jag vill ha medarbetare som trivs, och genom nöjda medarbetare får vi nöjdare kunder.”
Gemensam teamplattform
Gruppens arbetsmiljöarbete bygger på verktyget Teamplattform som är skapat av företaget Trustpeople. Arbetsmetoden är grundad på flera kända modeller kring ledarskap och grupputveckling.
Genom arbete med plattformens olika delar har det skapats en trygghet hos medarbetarna och en känsla av sammanhang. Gruppen har fått en tydlig, gemensam och stabil grund att stå på.
”Under arbetets gång har vi ställt oss frågan, vilka är vi till för? Hur är vi mot varandra på arbetsplatsen? Vad ska vi ha för spelregler och hur ger vi feedback? Vi har satt övergripande mål och aktiviteter för att uppnå dem. Dessa mål går hand i hand med verksamhetsplanen.” säger Evelina.
Upplägget har anpassats utifrån gruppernas behov, vissa delar har krävt långa diskussioner och flera olika övningar. Personalavdelningen och företagshälsovården har även bistått med tips och råd när det behövts.
”Den största utmaningen har varit att skapa den trygghet som krävs när man ska våga prata om svåra saker i en grupp. Det kräver både tid och engagemang från samtliga i gruppen.”
Arbetsmiljön är ett ständigt arbete
Under året har båda arbetsgrupperna signerat sina Teamplattformar som beskriver spelreglerna på arbetsplatsen.
”Plattformarna är inte bara en pappersprodukt, utan ett stöd i vardagen som ska efterlevas.” fortsätter Evelina. ”Om det uppstår en konflikt eller oenigheter tittar vi på våra spelregler. Den beskriver bland annat bemötande, att man ska våga be om hjälp och att vi inte pratar om en kollega utan med kollegan. För att påminnas om denna uppmanas alla att lägga den som skärmbakgrund på sin dator.”
Teamplattformen följs upp varje år och revideras vid behov. Alla nya medarbetare introduceras i arbetet vilket gör det tydligt vilka förväntningar som finns på arbetsplatsen.
Arbetet har gett stora förändringar i upplevelsen av den psykosociala arbetsmiljön. Jämförelser med tidigare års medarbetarenkäter och andra undersökningar visar goda resultat. Arbetsgrupperna mäter även upplevelsen av trivsel och engagemang vid flera tillfällen under året.
”Självklart firar vi våra framgångar. En extra seger var att båda arbetsgrupperna firade med tårta tillsammans.”
Reflektioner och uppföljning
Målsättningen som beskrivs i Teamplattformen är att det ska finnas en hög upplevelse av trivsel och engagemang. Vi utför en mätning med Mentimeter för att se om målet uppnås. Resultatet av mätningen som utfördes i september 2019 visas i bilden. Bilden visar även kommentarer från en utvärdering som gjordes i samband med att Teamplattformen signerades.
- Kommunikation är A och O
- Missnöje ska hanteras direkt så att det inte fortsätter att växa
- Intressant process för att utveckla gruppen
- Viktigt med god kommunikation
- Bra sätt att lära känna gruppen
- Kul grupp = Bra på jobbet
- Övningarna har varit givande
- Utveckling tar tid. Det är en process som måste hållas i även när det är tufft
- Kommunikation och feedback är så viktigt
- Det är viktigt att prata om delarna i teamplattformen
- Tankeställare hur jag är som kollega
- Fördjupad kunskap kring gruppers utveckling och funktion
- Tar med mig en bra magkänsla
- Vi har gått från en grupp till ett team
- Grupputveckling är kul men också tufft
Kompetenslyft inom digital transformation för ledare
Kompetenslyft inom digital transformation för ledare
Digitaliseringen innebär stora möjligheter och utmaningar för vår verksamhet. Det är viktigt att de som leder vår verksamhet har förståelse och samsyn kring vad digital transformation är och hur de ska leda genom de stora förändringar digitaliseringen innebär.
Utvecklingen går väldigt snabbt fram idag. Det är viktigt att vi tar vara på dess möjligheter för att öka kommunens service, tillgänglighet, kvalitet och effektivitet.
Förvaltningens chefer har en viktig roll i att leda sina verksamheter genom ständig förändring, så under året påbörjade de utvecklingsprogrammet Att leda digital transformation. Programmet leds av företaget DigJourney som har tagit fram metoder och verktyg för att skapa struktur i digital transformation.
Syftet med utbildningsdagarna är att stötta, inspirera och stärka cheferna i att förstå hur digitaliseringen påverkar samhället, hur de kan identifiera sin verksamhets utvecklingsområden samt få kunskap och verktyg för att leda förändringen.
Metodik, mognad och mål
Arbetsmetodiken Digital Maturity Index ger tydlig struktur med handfasta råd i arbetet med den digitala transformationen. Digitaliseringen är bred och handlar om så mycket mer än teknik. Under utvecklingsprogrammet har vi brutit ner digitaliseringen i mindre delar som exempelvis organisation, infrastruktur, data och kontaktytor.
För att veta var vi befinner oss idag har vi mätt vår digitala mognad vilket ger en bild över vilka delar vi bör lägga större fokus på framöver. Vi har även arbetat med vår digitala destination för att vi får en gemensam syn kring vart vi ska. Vägen till målet har vi börjat förtydliga genom att ta fram transformationsplaner för respektive verksamhet.
Transformationsplan
Under utbildningen arbetar vi i grupper utifrån verksamhetsområden. Varje arbetsgrupp har diskuterat vad verksamheten behöver göra för att öka den digitala mognaden samt vilka initiativ och projekt som behöver genomföras för att få till ett än mer kvalitativt och resurseffektivt arbete och samtidigt öka tillgängligheten och självständighet för våra medborgare. Mål, visioner, fokusområden och planer har sammanställts för att på ett visuellt sätt skapa förståelse och samsyn för vår gemensamma utvecklingsresa.
Hållbart ledarskap
Hållbart ledarskap
Ett hållbart ledarskap handlar om att kunna leda sig själv, andra och verksamheten. Mjölby kommuns chefer erbjuds att gå ett ledarskapsprogram för att öka sina ledarskapsförmågor och bättre kunna hantera de utmanande situationer ledarrollen innebär.
Programmet ger deltagarna möjlighet att utveckla sitt personliga ledarskap och sin förmåga att på ett medvetet sätt kunna leda och motivera olika personer, olika situationer, olika kulturer och skapa förståelse och engagemang. Våra chefer ska ha mod att ta ansvar och fatta beslut där det behövs och kunna leda förändring. Programmet ger ett antal praktiska verktyg som kan användas i vardagen för att stärka ledarskapet. Programmet är uppdelat på fem tillfällen samt ett par tillfällen för gruppcoachning.
”Detta program är en del av vår kommungemensamma kompetensutveckling.” säger Karoline Pettersson som arbetar som HR-konsult inom förvaltningen. ”Vi vill skapa goda förutsättningar för våra chefer så att de utvecklas och trivs.”
Det har känts förmånligt och värdefullt.
Ledarskapsprogrammet i Mjölby kommun har funnits sedan 2017. Metodiken bygger på ett upplevelse- och problembaserat lärande i grupp där teori och praktiska övningar integreras. Deltagarna får även möjlighet att reflektera över situationer i vardagen vid coachingtillfällen i grupp utifrån tema att leda sig själv och leda andra. Ledarskapsprogrammet bedrivs i samarbete med Move Management.
Under året har sju chefer inom förvaltningen gått programmet, en av dem är Cathrine Stolfer Suneson. ”Det har känts förmånligt och värdefullt att i en föränderlig tid få möjlighet till reflektion och utveckling av sitt eget ledarskap.”