Utmaningar, möjligheter och lärdomar
Alla verksamheter inom omsorgs- och socialförvaltningen har utmaningar, men samtidigt enorma möjligheter att skapa goda förutsättningar för våra medborgare. Vår förvaltning ser de prövningar och utmaningar vi ställs inför som lärdomar som vi tar med oss för att fortsätta skapa tjänster som bidrar till ett självständigt och aktivt liv med meningsfull sysselsättning.
Individ- och familjeomsorg
Den snabba utvecklingen i samhället skapar utmaningar och möjligheter för alla och gör att det blir allt viktigare att hjälpas åt – tillsammans är vi starkare.
En stor utmaning för oss som arbetar med välfärd är att den psykiska ohälsan bland unga ökar, något som ger stora konsekvenser i samhället. Vi kommer fortsätta arbeta för att minska utanförskapet och öka inkluderingen i samhället. En annan utmaning är digitaliseringen, och vi har fokus på att öka den digitala mognaden hos både medarbetare och medborgare.
Pandemin har varit utmanande på många sätt, men den har samtidigt stärkt vår team-känsla. Tillsammans har vi ställt om, hjälpt varandra och lärt känna varandra på ett djupare plan. Det här året har visat att vanliga människor visar sig ha extraordinära förmågor att lösa det olösliga.
Kristina Granlund, verksamhetschef Individ- och familjeomsorg
Funktionsnedsättning
Vår målgrupp förändras och vi möter fler individer med komplexa behov. Det ställer krav på mer flexibla insatser och bredare kompetens kring olika diagnoser. Genom utbildning, handledning och samverkan ska vi bygga kompetens och trygghet för att kunna tillgodose ett helhetsperspektiv runt alla våra kunder.
Vi vill också öka möjligheten till påverkan och inflytande för kunder, exempelvis att våra fritidsaktiviteter än mer utgår från deras önskemål. Vi ser även möjligheter till mer självständighet hos våra kunder tack vare digitaliseringen.
Under det gångna pandemiåret har våra medarbetare visat på handlingskraft då de stått i frontlinjen för att skydda våra kunder samtidigt som de gett omsorg och vård till personerna som drabbats. Denna fantastiska handlingskraft visar att vi kan utvecklas tillsammans med våra kunders behov.
Lena Brüde, verksamhetschef LSS
Äldre
I en ständigt föränderlig värld är det viktigt att våra medarbetare har rätt kompetens och att vår att verksamhet utvecklas efter de behov och förutsättningar vi ställs inför. Vi behöver hitta möjligheter till att ge våra medarbetare ny kunskap så att de kan utveckla sig själva och verksamheten.
Undersökningar visar att känslan av ensamhet ökar bland äldre, något vi kommer fokusera på att minska under kommande år.
Demografiutvecklingen gör att vi blir allt fler äldre, en utveckling vi behöver hitta sätt för att möta med de resurser vi har. Här kan vi dra nytta av de möjligheter digitaliseringen ger. Så vi har en utmaning i att få med både medarbetare och kunder med på det digitala tåget.
Äldreomsorgen har verkligen haft ett utmanande år. Men jag ser med beundran, ödmjukhet och stolthet tillbaka på det fantastiska arbete våra medarbetare gjort under 2020. Klarade vi detta känner jag mig trygg med att vi ska klara kommande utmaningar.
Catherine Stolfer Suneson, verksamhetschef Äldre
Hälso- och sjukvård
Idag vårdas allt fler i sina egna hem, och tack vare våra fantastiska medarbetare kommer vi fortsätta att leverera hälso- och sjukvård i toppklass även om antalet kunder ökar.
Vi står inför en spännande nationell reform ”Nära vård”. Det handlar om ett nytt sätt att arbeta med hälsa, vård och omsorg. Den närmsta vården är den som kunden kan ge sig själv, egenvården, samt det stöd kommuner och regioner kan ge för att möjliggöra detta. Det kommer innebära att våra gemensamma resurser kan användas ännu bättre och räcka till fler.
Pandemiåret har visat att våra medarbetare och förvaltningen har en otrolig förmåga och engagemang att ställa om till en helt ny verklighet, och om vi har två alternativa lösningar väljer vi alltid den säkraste. Det bådar gott med tanke på de omställningar vi står inför.
Sonja Johansson, verksamhetschef hälso- och sjukvård
Ekonomi- och systemstöd
Samhället och arbetslivet påverkas av globalisering och teknikutvecklingen i en allt högre grad, yrken och arbetssätt försvinner och ersätts av nya. Det leder till nya krav på förmågor och kompetens. En utmaning är att få in ständigt lärande i arbetet, att fortsätta skapa nyfikenhet och nytänkande.
Idag blir allt fler verksamhetssystem automatiserade, något som gör arbetet både effektivare och säkrare. Vi som medarbetare behöver istället bli bättre på att analysera, samverka och utmana våra arbetssätt för att optimera våra processer och ta hjälp av tekniken.
Pandemin har självklart påverkat oss alla. Jag tycker att vi hittar lösningar på våra utmaningar på ett modigt och professionellt sätt. Under 2020 kom vi äntligen i gång med den efterlängtade uppgraderingen av verksamhetssystemet Procapita. Den nya versionen som kallas Lifecare ger våra medarbetare ett mer användarvänligt gränssnitt, bättre möjlighet till samverkan mellan enheter och mobilt arbete.
Camilla Eriksson, chef ekonomi- och systemstöd
HR och kompetensförsörjning
Framtida kompetensförsörjning är en av våra stora utmaningar. Vi behöver erbjuda attraktiva anställningsvillkor, utvecklingsmöjligheter och en god arbetsmiljö för att kunna attrahera och behålla kompetens. Vi har ett stort fokus på att skapa en god arbetsmiljö för både medarbetare och chefer och kommer i år sjösätta en systematisk uppföljning av arbetsmiljöarbetet. Vi kommer även fortsätta arbetet med ChefiM som handlar om chefers förutsättningar i Mjölby kommun.
Ett annat fokus i vårt arbete med kompetensförsörjning är att arbeta på ett smartare sätt, att färre personer kan tillgodose fler kunders behov. Här kommer vi fortsätta vår digitaliseringsresa och tänka digitalt först.
Pandemin har bromsat en del kompetensutvecklingsinsatser och utvecklingsfrågor, men tack vare vårt mod, samarbete och nytänkande har vi hittat vägar framåt. Pandemin har även fått oss att ta större kliv inom digitaliseringen än vad vi hade gjort annars. Det här året har verkligen visat att vi är möjliggörare.
Karoline Pettersson, HR-konsult