Bemanning dygnet runt kräver god planering och stödjande teknik
En verksamhet som måste fungera dygnets alla timmar kräver god planering av bemanning, support samt fungerande system.
Bemanning dygnet runt kräver god planering och stödjande teknik
En verksamhet som måste fungera dygnets alla timmar kräver god planering av bemanning, support samt fungerande system.
Planeringsenheten är en servicefunktion inom omsorgs- och socialförvaltningen som ansvarar för bemanning och välfärdsteknik.
”För oss är dialog och kommunikation oerhört viktigt. Vi samverkar dagligen med kunder, medarbetare, enhetschefer, myndigheter och andra externa aktörer för att på bästa sätt tillgodose de olika behov som uppstår.” säger Elisabeth Svensson på planeringsenheten.
Bemannar dygnets alla timmar
Kommunens medborgare som har behov av vård och omsorg ska känna sig trygga med att få sina insatser när de behöver. Det kräver att det alltid finns personal på plats.
När personal är sjuk eller frånvarande ser planeringsenheten till att snabbt lösa bemanningen till förvaltningens olika arbetsplatser.
”Pandemiåret har varit utmanande då det gäller bemanning. Vi hanterat över 20 000 beställningar av frånvaro, det är en ökning på närmare 30 procent från föregående år.” berättar Elisabeth.
För att kunna bemanna frånvaro krävs vikarier. Planeringsenheten hanterar och introducerar timvikarier, långtidsvikarier och sommarvikarier samt tar in studenter från yrkesutbildningar och verksamhetsförlängda utbildningar.
”Inför sommarrekryteringen hanterar vi cirka 500 ansökningar varav omkring 350 leder till anställning. Det är ett omfattande arbete som upptar hela våren.” fortsätter Elisabeth.
Planeringsenheten är även en stödfunktion till hemtjänstorganisationen när det gäller insatsplanering och verkställighet av beslut från handläggare på kvällar och helger.
Stödjande teknik
För att bedriva en trygg och säker verksamhet nyttjas en mängd system och välfärdsteknik.
Vi har flera produkter och tjänster som förenklar, förbättrar och effektiviserar arbetet inom vård och omsorg.
Planeringsenheten är support för det system som används för att göra en så resurseffektiv schemaläggning som möjligt. Det handlar om att vara stöd till medarbetare, administratörer, bemanningssamordnare och enhetschefer i schemaläggningsprocessen.
”Idag har vi flera produkter och tjänster som förenklar, förbättrar och effektiviserar arbetet inom vård och omsorg. Några exempel är olika former av trygghetslarm, tillsynskameror och digitala lås. Dessa lösningar skapar självständighet och trygghet för våra kunder dygnet runt.” berättar Jonna Lindh som är med och installerar och supportar många av verksamhetens tekniska lösningar.
”Under året har vi implementerat videotillsyn, det gör att vi kan göra tillsyner hos kunden på ett tryggt och säkert sätt. Ett bra komplement till våra tillsynskameror som vi använder på natten för att inte störa kunden.”
De larm som inkommer från kunder som bor kvar hemma hanteras av planeringsenheten. Under 2020 inkom omkring 34 000 larm under dygnets alla timmar.
Trygghet i det egna hemmet
Trygghet i det egna hemmet
Kommunens hemtjänstkunder kan känna sig trygga dygnet runt. När solen går ner kliver vår nattpatrull in för att utföra planerade besök och hantera akuta ärenden.
De flesta människor önskar en skön nattsömn, men vissa behöver stöd och omsorg även under dygnets mörka timmar. Vissa behöver stöd för att komma till sängs eller att komma upp på morgonen, andra har behov av flera besök per natt. De kunder som behöver hjälp på natten får besök av vår nattpatrull.
Alla våra kunder inom hemtjänsten har olika behov, de insatser som utförs är bedömda och beviljade av handläggare på myndighetssidan.
Trygg överlämning
Nattpatrullen kliver på sitt arbetspass klockan nio på kvällen. Passet inleds med att dagpersonalen rapporterar om läget och medarbetarna läser in sig på de senaste journalanteckningarna.
Innan arbetspasset avslutas på morgonen dokumenterar de vad som har hänt under natten så att dagpersonalen enkelt kan ta del av informationen. De packar även om sina väskor för att vara redo inför nästa nattpass.
Teamwork
Under natten arbetar åtta undersköterskor och vårdbiträden som täcker upp behovet i hela kommunen. Personalen delar upp sig i fyra bilar och tar ansvar för olika geografiska områden. Kommunikationen är viktig i arbetsgruppen så de kan hjälpa varandra vid behov.
De första kunderna som får besök av nattpatrullen får hjälp att gå och lägga sig. De får då hjälp med medicin, gå på toaletten och komma i säng.
Därefter övergår arbetet till att utföra tillsyner, de utförs både fysiskt och digitalt. Med hjälp av kameror kan vi göra tillsyner digitalt utan att störa och oroa kunder som sover.
Mitt i natten försöker personalen träffas för att äta tillsammans, stämma av läget och vid behov dokumentera.
Därefter fortsätter arbetet med tillsyner och att hjälpa kunder med exempelvis toalettbesök. När morgonen gryr får kunderna hjälp att komma upp, klä på sig och ta mediciner.
Larm har högsta prioritet
Under hela arbetspasset kan det inkomma larm från kunder som har ramlat, blivit sjuka eller är oroliga och behöver hjälp. Larmen har högsta prioritet och de akuta ärendena går alltid före planerade besök.
Om ett planerat besök blir försenat på grund av larm kontaktas alltid kunden så de inte ska behöva bli oroliga. Det är viktigt att personalen har den tid som behövs hos kunden så att de kan känna sig trygga.
Nattpatrullen har ett gott samarbete med hemsjukvården. De har alltid en sjuksköterska och undersköterska i tjänst som kan ge råd, stöd, hjälp vid medicinska frågor.
Sjuksköterska finns att tillgå dygnet runt
Sjuksköterska finns att tillgå dygnet runt
Medicinska problem kan uppstå när som helst på dygnet. Nattetid har därför kommunen alltid en sjuksköterska och en undersköterska i tjänst för att ge råd, stöd och hjälp när det kommer till medicinska frågor.
Den kommunala hälso- och sjukvården finns till för att hjälpa personer på våra särskilda boenden och personer som bor kvar hemma men som av medicinska skäl inte kan ta sig till vårdcentralen.
De som arbetar natt inom hälso-och sjukvården har en del fasta besök, men största delen är jourverksamhet.
”Vi blir kontaktade av personal på våra boenden, hemtjänstens nattpatrull, hemsjukvårdspatienter samt urinkateterbärare. Vi får även uppdrag från 1177, akuten och socialtjänsten” berättar Torbjörn Jonzon som är distriktssköterska. ”På natten har vi även ansvar för Boxholms särskilda boenden och hemsjukvård.”
”Ibland kan vi ge råd och guida via telefon och ibland åker vi ut till patienten. Det kan handla till exempel handla om att ge dropp eller injektioner, byta kateter eller göra besök hos patienter med tillsynsbehov. Vi är även behjälpliga vid vård i livets slutskede, då har vi tydliga riktlinjer som vi arbetar efter.”
I kommunens hälso- och sjukvård ingår inte läkare, men vid behov finns en jourläkare som kan kontaktas för konsultation och hjälp.