Barns rättigheter och barnkonventionen
Omsorgs- och socialförvaltningen verkar för att barn och unga växer upp under trygga förhållanden. Barnets bästa är en självklar del i vårt arbete och barnen ges möjlighet att vara delaktiga i alla frågor som rör dem. Arbetet inom förvaltningen följer barnkonventionen. Barnkonventionen innehåller 54 artiklar som alla är lika viktiga och utgör en helhet, men det finns fyra grundläggande principer som alltid beaktas när det handlar om frågor som rör barn.
2
Alla barn har samma rättigheter och lika värde
3
Barnets bästa ska beaktas vid alla beslut som rör barn
6
Alla barn har rätt till liv och utveckling
12
Alla barn har rätt att uttrycka sin mening och få den respekterad.
Barnkonventionen har blivit svensk lag
Barnkonventionen har blivit svensk lag
Från den första januari 2020 är barnkonventionen lag i Sverige. Det innebär att den blir direkt tillämpbar i domstol och att barns juridiska rättigheter enligt konventionen kommer att väga lika tungt som andra lagar.
“För oss innebär detta att vi behöver fundera extra mycket över vad vi gör i linje med barnkonventionen. Vi behöver koppla frågorna än mer till våra beslut och rutiner. Vi arbetar även med kunskapslyft, ökad kompetens är en förutsättning för ett bättre genomslag.” säger Kristina Granlund som är verksamhetschef för individ- och familjeomsorgen.
Barn är egna individer med egna rättigheter.
Barnkonventionen är inte en ny företeelse, utan Sverige har varit bundet att följa den sedan 1990. Inom socialtjänsten, skolan och hälso- och sjukvården är redan flera delar av barnkonventionen införda. Genom att göra konventionen till lag blir det ännu tydligare att barn är egna individer med egna rättigheter.
“Lagen hjälper särskilt barn i utsatta situationer. De får nu en tydligare rätt att komma till tals och ett starkare rättsligt skydd.” säger Kristina.
Ny kunskap kring barnkonventionen
Under året har kommunen arrangerat flera träffar för att höja kunskapen och medvetenheten kring vad barnkonventionen innebär för oss.
I början av året bjöds medarbetare och politiker in för att lyssna till ett seminarium från SKR, Sveriges kommuner och regioner, för att få mer kunskap i området och hur det påverkar vårt arbete.
Även alla ledare i kommunen bjöds in till en digital föreläsning om vilka krav som ställs på en kommun och vilka konkreta åtgärder vi kan göra hos oss.
När våra handläggare på ekonomiskt bistånd får internutbildningar i dokumentation samverkar de med enheten barn, unga och vuxna för att få in barnperspektivet i utbildningen.
Stöd till barn med funktionsnedsättning
Stöd till barn med funktionsnedsättning
Genom korttidsvistelse och korttidstillsyn får barn med funktionsnedsättning ett miljöombyte och möjlighet att utvecklas samtidigt som de anhöriga får avlastning.
I Mjölby kommun är unga med funktionsnedsättning över 12 år välkomna till Villerkulla som ligger centralt i Mjölby. Idag är det 30 barn som kommer till verksamheten på Villerkulla som är fördelad på tre avdelningar. På en av avdelningarna bedrivs korttidstillsyn vilket är som en fritidsverksamhet dit ungdomarna kan komma före eller efter skolan samt på lov. De två andra avdelningarna finns till för korttidsvistelse där ungdomarna bor under kortare perioder.
Korttidsboende ger miljöombyte och stimulans
Syftet med korttidsvistelse är att anhöriga ska få avlastning och utrymme för avkoppling, och att personen med funktionsnedsättning ska få rekreation och miljöombyte. Det kan också vara ett sätt att bidra till en frigörelseprocess mellan barn och vårdnadshavare eller som en förberedelse för den som ska flytta hemifrån.
De två avdelningarna för korttidsvistelse har fokus på olika målgrupper. En avdelning riktar sig till barn och ungdomar med neuropsykiatrisk funktionsnedsättning som exempelvis ADHD eller autismspektrumsyndrom. De har tre rum för övernattning. Den andra avdelningen riktar sig främst mot barn och ungdomar upp till 21 år som har medfödda hjärnskador, utvecklingsstörning eller andra medicinska diagnoser. Där finns fem rum för övernattning.
Främja utveckling och självständighet
Våra insatser utformas så att de främjar personlig utveckling och självständighet samt möjliggör för social gemenskap och meningsfull fritid.
Vi lägger stor vikt på att de trivs och känner gemenskap.
”Vi planerar vistelsen efter familjernas behov av avlastning, men vi lägger även stor vikt att planera så att de får vara hos oss samtidigt med andra som de trivs och känner gemenskap med.” berättar Elisabeth Wistrand Ottosson som har arbetat i förvaltningen sedan 1988.
”Det har skett stora förändringar sedan jag började arbeta här” fortsätter Elisabeth. ” I dag har vi stora fina lokaler som är anpassade efter barnens och ungdomarnas behov. Det ger oss goda förutsättningar att arbeta på ett individanpassat sätt, något som vi lägger mycket stor vikt vid.”
Det är viktigt att det finns en stadig grund för dessa barn utanför det egna hemmet. Medarbetarna på Villerkulla lägger stor vikt vid samverkan mellan region, skola, myndighet och andra aktörer som berör barnens liv. Genom en helhetssyn ges ungdomarna goda förutsättningar att växa och leva med sin funktionsvariation och i framtiden leva ett så självständigt liv som möjligt.
”Det är viktigt att ungdomarna vill komma till oss och känner sig avslappnade här” säger Manfred Zamora som började arbetat på Villerkulla under 2020. ”Att få se glädjen hos ungdomarna gör mitt jobb till det bästa tänkbara. Det är underbart att vi alla i arbetsgruppen känner sådan glädje över att få vara denna trygga avlastning för familjerna och engagemang här speglar verkligen vår verksamhet.”
Att möta problemskapande beteenden
Ibland har ungdomarna i verksamheten ett problemskapande beteende, något medarbetarna ständigt arbetar med att bemöta på bästa sätt. Den metod som används för att möta problemskapande eller våldsamt beteende kallas lågaffektivt bemötande. Det handlar om att ha förståelse om varför individen tar till problemskapande beteende. Under året har hela arbetsgruppen fått en omfattande utbildning och handledning i lågaffektivt bemötande.